Rogestedt: ”Det lär bli räv- och rackarspel”

Friidrottsbloggen Bild 2

Jag är i Amsterdam för att springa 1500 meter och jag gör här mitt femte senior-EM. Det var för fyra år sedan, på EM i Helsingfors, som jag fick debutera i det stora sammanhangen, den gången på 800 meter. När jag nu, fyra år senare, reflekterar över de starter jag gjort i dylika sammanhang så slår det mig hur mycket jag har lärt mig på vägen. Ty det kända talesättet att ”allt kan hända på mästerskap” är ingen upphaussad kliché, utan snarare en underdrift i den bemärkelsen att mästerskap de facto är väldigt annorlunda jämfört med övriga lopp under en sommar.

För att belysa denna skillnad, betrakta det faktum att det här i Amsterdam kommer att saknas harar, tävlingarna är uppdelade i försök/ev. semi-/final, calling är 50-40 min före start jämfört med 20-15 min på ”vanliga” lopp, nästintill alla deltagare har den här tävlingen som ljuspunkten kring vilken resten av säsongen är anpassad och till sist innebär en stor publik och ett intensifierat massmedialt intresse en annan extern situation.

Den primära effekten av detta för oss löpare blir den taktiska dispositionen, där avsaknad av harar och nästintill alla löpares (över-)tro på sin spurt tenderar att resultera i lusiga räv- och rackarspel med idel positionsombyten och snabba avslutningar. Det är i detta sammelsurium av armbågar och de individuella taktikerna jag hoppas att mina tidigare EM-erfarenheter ska hjälpa mig att nå min första EM-final.

Och där tangerar jag avslutningsvis vid mina förhoppningar på EM anno 2016. Efter att ha sänkt mitt personliga rekord på Sollentuna GP i tisdags förra veckan med 3,5s till 3:36.58 (9/100 från Sv. rek.) avancerade jag till 13:de plats bland européerna i år. Med andra ord är en finalplats, dvs topp 12, ett givet och realistiskt mål. 1500m i Europa i år har blivit ett getingbo med oerhört många löpare samlade inom tre sekunder från 3:35 till 3:38, där alltså jag befinner mig; och med ett skönt formbesked förra veckan går jag in i tävlingen med stort självförtroende, redo att fightas om finalplatserna.

/Johan Rogestedt

Friidrottsbloggen%20Bild

Ett svar till “Rogestedt: ”Det lär bli räv- och rackarspel””

  1. Elisabeth Östberg Says:

    Extremt bra skrivit utifrån så som ett mästerskap med löpning är!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: